فهرست مطالب

نوآوری های آموزشی - پیاپی 63 (پاییز 1396)

فصلنامه نوآوری های آموزشی
پیاپی 63 (پاییز 1396)

  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شهره حسین پور طولازدهی، حسن رضا زین آبادی*، بیژن عبدالهی، حسین عباسیان صفحه 7
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و شاخص های جامعه یادگیرنده حرفه ای پژوهش محور در مدرسه و تعیین الزامات ایجاد آن انجام شد. رویکرد پژوهش، رویکرد کیفی است که با استفاده از راهبرد پدیدارنگاری تنظیم شده است. مشارکت کنندگان در این مطالعه 25 نفر از افراد صاحب نظر بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند و با استفاده از روش گلوله برفی تا مرز اشباع نظری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته جمع آوری شد و برای بررسی صحت یافته ها از روش بررسی توسط اعضا استفاده گردید. برای تعیین پایایی، روش پایایی توافق بین دو کدگذار (توافق درون موضوعی) به کار گرفته شد. روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوای استقرایی با استفاده از کدگذاری در سه سطح باز، محوری و انتخابی بود. بر اساس نتایج به دست آمده شاخص های جامعه یادگیرنده حرفه ای در قالب پنج بعد ارزش ها و باورهای مشترک، معلم یادگیرنده حرفه ای، گفت وگوها و همکاری های حرفه ای، یادگیری جمعی و بالاخره ارتباطات و تعاملات و نشانگرهای مربوط به هر بعد تعیین گردید. همچنین استلزامات ایجاد جامعه یادگیرنده حرفه ای پژوهش محور در مدرسه نیز بر اساس نتایج حاصل از مصاحبه ها تبیین شد که برخی از آن ها عبارت اند از باور داشتن به نقش پژوهش و اهمیت آن در فرایند آموزش و یادگیری، تمرکز بر یادگیری جمعی، تقویت گفت وگوهای حرفه ای بین معلمان و کارکنان، تعامل حمایتی مدیر مدرسه، ، ارتباط مستمر با مراکز علمی و سایر مواردی که به تفصیل در ادامه آمده است.
    کلیدواژگان: مدرسه پژوهش محور، جامعه یادگیرنده حرفه ای، ابعاد جامعه یادگیرنده پژوهش محور
  • رضا هویدا، علی اکبر دولتی*، علی اکبر امین بیدختی صفحه 25
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مزایای نظام دوری در ارتقا و بهبود فرایند یاددهی _ یادگیری دانش آموزان در مدارس ابتدایی استان سمنان انجام شد. نظام دوری فرایندی است که در آن یک معلم با یک گروه از دانش آموزان حداقل به مدت دو سال یا بیشتر در یک مدرسه می ماند.
    نوع پژوهش کاربردی و روش آن آمیخته اکتشافی بود که در آن نخست بخش کیفی و سپس بخش کمی انجام شد. در بخش کیفی پژوهش، با 10 نفر از مدیران، مصاحبه عمیق و 32 مورد مصاحبه نیمه هدایت شده با معلمان که به شیوه هدفمند - گلوله برفی (تعداد 42 نفر) انتخاب شده بودند، انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها و مطالعه عمیق مبانی نظری، در قالب پرسش نامه ای محقق ساخته تنظیم گردید. روایی محتوایی طبق نظر متخصصان، پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ 0/90 بررسی و مناسب گزارش شد. در بخش کمی، پرسش نامه پژوهش توسط 218 نفر از معلمان و مدیران که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده بودند، تکمیل شد و در بخش کیفی از تکنیک تحلیل محتوا و در بخش کمی از آزمون تحلیل عاملی، خی دو و فریدمن استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مزایای «شناخت یاددهنده نسبت به یادگیرنده»، دارای بیشترین اهمیت و رتبه اول، «افزایش درک و دانش معلم از توانایی ها و ضعف هوش دانش آموزان» در رتبه دوم، «تلقی نمودن والدین، دانش آموزان و معلمان به عنوان اعضای یک خانواده و جامعه» در رتبه سوم، «کاهش نگرانی و اضطراب دانش آموزان نسبت به سال تحصیلی و معلم جدید» در رتبه چهارم، در ارتقا و بهبود فرایند یاددهی _ یادگیری دانش آموزان قرار دارند.
    کلیدواژگان: نظام دوری، معلم، دانش آموز، یاددهی و یادگیری
  • حیدر تورانی، امیر آقایی*، اعظم ملایی نژاد صفحه 47
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع حمایت از نوآوری ها و ارائه مدل مناسب به منظور استقرار نظام نوآوری در آموزش وپرورش انجام شد.
    این پژوهش از نوع پژوهش های آمیخته (کیفی و کمی) بوده و به لحاظ هدف، از نوع پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را صاحب نظران، کارشناسان و متخصصان موضوعی؛ نوآوران آموزشی شرکت کننده در اولین همایش ملی نوآوری های آموزشی (منتخب)؛ مدیران و معاونان حوزه ستادی وزارت آموزش وپرورش؛ تحقیقات و پژوهش های انجام شده و اسناد مرتبط با موضوع تشکیل داده اند.
    روش های نمونه گیری، هدفمند، تصادفی طبقه ای، گلوله برفی و سندکاوی بوده و برای تجزیه وتحلیل، از تحلیل های آماری و منطقی استفاده شده است. یافته اصلی پژوهش، شناسایی موانع اصلی فراروی نوآوری ها در سه زمینه ساختاری، قانونی و نگرشی و نیز راهبردها و راهکارهای حمایت از نوآوری ها همراه با ارائه «مدل حمایت از نوآوری های آموزشی در آموزش وپرورش»، است.
    کلیدواژگان: نوآوری آموزشی، نوآوران آموزشی، موانع ساختاری، موانع قانونی، موانع نگرشی
  • منصور بیرامی، تورج هاشمی، میرمحمود میرنسب، لیلا کلیایی* صفحات 75-90
    ازآنجاکه ناتوانی در مهارت حل مسئله اجتماعی در دانش آموزان قربانی قلدری یکی از عوامل تشدید و تداوم قربانی شدن این گونه افراد است، هدف این پژوهش آموزش حل مسئله اجتماعی و تعیین میزان اثربخشی آن بر کاهش قربانی شدن این دانش آموزان بود.
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری مورد مطالعه یکی از دبیرستان های دخترانه دوره اول شهر تبریز در سال تحصیلی 96-95 بود که به صورت تصادفی از بین مدارس نواحی پنج گانه تبریز انتخاب شد و نمونه آماری نیز شامل 30 دانش آموز قربانی قلدری بود که به روش خوشه ایتصادفی در چند مرحله انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت آموزش برنامه حل مسئله اجتماعی قرار گرفت. برای جمع آوری داده ها از مقیاس قربانی قلدری کالیفرنیا استفاده شد. داده ها به وسیله 16 SPSS با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد، آموزش حل مسئله اجتماعی بر کاهش رفتار قربانی شدن دانش آموزان قربانی قلدری، تاثیر معناداری داشته است (0/73= ŋ و0/001>P و (47/32 و 1/31) =df و 93/74= f). ازآنجاکه نتایج، بیان گر اثربخشی آموزش حل مسئله اجتماعی بر کاهش قربانی شدن دانش آموزان بود. پیشنهاد می شود که این برنامه به عنوان بخشی از دوره های آموزش ضمن خدمت متولیان درگیر با دانش آموزان، جهت ارتقای مهارت های مقابله ای دانش آموزان قربانی قلدری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش حل مسئله اجتماعی، قلدری، دانش آموزان قربانی قلدری
  • ربابه کریمی، شهرام مدرس خیابانی* صفحات 91-114
    هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان کاربرد نخستی های معنایی در کتاب درسی زبان انگلیسی پایه هفتم دوره اول متوسطه (Prospect 1) بوده است. این پژوهش کاربردی و روش تحقیق آن تحلیل محتواست. پیکره پژوهش، کتاب درسی زبان انگلیسی پایه هفتم دوره اول متوسطه است و در قالب فایل متنی از کتاب درسی زبان انگلیسی پایه هفتم تهیه شده است. با استفاده از نرم افزار NSP، نوع و فراوانی واژه های کتاب استخراج شده است. سپس، به کمک نرم افزار SPSS و انجام تحلیل معناداری آماری، نتایج تحقیق مشخص شده است. نتایج نشان می دهد که توزیع فراوانی مولفه های معنایی (نخستی های معنایی) که اساسا صورت های پربسامد در هر زبان محسوب می شود، در مقایسه با سایر صورت های واژگانی موجود در این کتاب بسیارکم است. بر اساس پژوهش های قبلی (مولر و همکاران) در تهیه و تدوین کتاب های درسی مقدماتی زبان آموزان از کل نخستی های معنایی و یا حداقل بخش زیادی از آن ها استفاده شده است، درحالی که در این کتاب از کل واژه های استخراج شده تنها 512 مورد یعنی 7/8 درصد، به نخستی های معنایی اختصاص یافته است. در میان نخستی های معنایی، کاربرد کنشگرها (با فراوانی 244) نسبت به سایر حوزه های معنایی در کتاب درسی زبان انگلیسی پایه هفتم دوره اول متوسطه (Prospect 1) بیشتر است. این در حالی است که مکان نماها با فراوانی 7، موجودیت نماها با فراوانی 7، مالکیت نماها با فراوانی 7، مشخصه نماها با فراوانی 7، نخستی های معنایی مرگ و زندگی با فراوانی 3 و کنشگرهای رابطه ای با فراوانی 1 کمترین فراوانی را در متن داشته اند و میزان فراوانی توصیف نماها، شباهت نماها و تشدیدکننده ها در نمونه مورد مطالعه صفر است.
    کلیدواژگان: نخستی های معنایی، جهانی های معنایی، فرازبان معنایی طبیعی، کتاب زبان انگلیسی پایه هفتم (Prospect 1)
  • الهه نیازی*، فرزانه میکائیلی منیع، علی عیسی زادگان صفحات 115-132
    هدف پژوهش حاضر تبیین و پیش بینی یادگیری خودتنظیمی بر اساس الگوی شناختی اجتماعی بندورا بود. نمونه آماری این پژوهش 384 نفر دانش آموزان سال اول دوره دوم متوسطه شهر ارومیه بودند، که شامل 204 نفر پسر و 180 نفر دختر بودند که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد. آزمون های عاطفه مثبت، ادراک از جو مدرسه، خودکارآمدی تحصیلی، انتظارات پیامد تحصیلی، اهداف پیشرفت و یادگیری خودتنظیمی اجرا شد. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری تحلیل گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که الگوی ساختاری یادگیری خودتنظیمی مدلی روا برای جامعه مورد پژوهش است. متغیرها توانستند 65 درصد یادگیری خودتنظیمی را پیش بینی کنند. بررسی ضرایب مسیر نشان داد که متغیر خودکارآمدی تحصیلی بالاترین اثر را بر یادگیری خودتنظیم می گذارد. بر این اساس، می توان نتیجه گرفت که الگوی یادگیری خودتنظیمی، تبیین مناسبی از تعیین کننده های شناختی اجتماعی برای یادگیری خودتنظیمی دانش آموزان می باشد و می توان از آن برای ارتقای سطح خودتنظیمی دانش آموزان در یادگیری، افزایش کیفیت یادگیری و عملکرد آن ها بهره گرفت.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، انتظارات پیامد، اهداف پیشرفت، یادگیری خودتنظیمی
  • معصومه قائد رحمتی، لیلا بختیاری، ولی الله فرزاد صفحات 133-145
    پژوهش حاضر با هدف بهره گیری از یکی از شیوه های نوین پژوهش، تحت عنوان «فراتحلیل»، به تحلیل و ترکیب نتایج پژوهش های انجام شده در کشور ایران، در زمینه مطالعات خودکارآمدی در پیشرفت تحصیلی، انجام شده است. بدین منظور، تعداد 34 پژوهش انجام یافته در زمینه مطالعات خودکارآمدی در پیشرفت تحصیلی از مراکز پژوهشی کشور گردآوری شد. پژوهش ها بر اساس این فهرست، که شامل مولفه های روش شناختی تحقیق مانند پرسش ها، فرضیه ها، اهداف، جامعه آماری، نمونه گیری، روش پژوهش، روش آماری، روایی و پایایی پرسش نامه هاست، برای فراتحلیل انتخاب شدند. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار فراتحلیل جامع صورت گرفت. نتایج پژوهش حاضر با بهره گیری از روش ترکیب اندازه اثر به روش «اشمیت وهانتز» نشان داد که متغیر خودکارآمدی با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت معنادار دارد بدین معنی که خودکارآمدی بالا، پیشرفت تحصیلی بیشتری را موجب می گردد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، خودکارآمدی، پیشرفت تحصیلی
|
  • Shohreh Hosseinpour Toolazdehi, Hassan Zeinabadi*, Bijan Abdollahi, Hossein Abbasian Page 7
    This study aimed at identifying the aspects of research-based professional learning community at school and to determine the requirements and parameters of its development. The research approach was qualitative with phenomenological design. The participants were 25 professionals who were selected through purposeful and snowball sampling methods to the point of theoretical saturation. Data were collected using in depth and semi-structured interviews. The reliability of the findings was checked by inter rater reliability method. Data was analyzed through the inductive content analysis method and using the three levels of open, axial and selective coding. Based on the results, professional learning community indicators in five dimensions, including «shared values and beliefs», «professional teacher learning», «professional dialogues and cooperation», «collective learning», «communication and interaction» and their indicators were determined. Some of the requirements for creating such community was justified based on the results. Some of these requirements included «belief in the role of the research and its importance in the process of teaching and learning», «focus on collective learning», «strengthening the professional dialogue between teachers and staff», «supportive interaction of the school principal», «ongoing relationship with research centers» and other factors that are described in detail in the paper.
    Keywords: Research-based School, Professional Learning Community, Dimensions of Research-based Learning Community
  • Rezā, Hoveidā, Aliakbar Dolati*, Akiakbar Amin Beidokhti Page 25
    This study aimed at identifying the benefits of the looping system in improving the teaching- learning process of primary school students at Semnān province. Looping system is a process in which a person remains the teacher of a group of students at a school for at least two years or longer. It was an applied research and its method was exploratory mixed methods. Here, first the qualitative and then the quantitative section of the study were done. In the qualitative section of the study, in-depth interview was conducted with 10 managers and semi-structured interview was conducted with 32 teachers who were selected through purposeful and snowball sampling method. As a result of the content analysis of interview data and in-depth study of theoretical foundations, a researcher-made questionnaire was devised. Its content validity was checked by experts, and its reliability was examined through computing Cronbach's alpha (0. 9). In the quantitative section of the study, the research questionnaire was completed by 218 teachers and managers who were selected using stratified sampling method. To analyze the qualitative data, the content analysis technique and to analyze the quantitative data, the Chi Square Test, factor analysis and Friedman Test were used. The results showed that the benefits of »knowing the learner by the teacher «, is of utmost importance and has the first rank,» Increasing the understanding and knowledge of the teacher on the strength and weakness of students’ intelligence «, has the second rank,» considering parents, students and teachers as members of the same family and community «has the third rank, and» reducing student's concern and anxiety towards new school year and teacher« has the forth rank in promoting and improving students’ teaching-learning process, respectively.
    Keywords: Looping, Teacher, Student, Teaching- Learning
  • Heidar Toorania, Amir Aghayi*, Azam Mollayineghad Page 47
    The purpose of this study was identifying the obstacles to innovation support and presenting a proper model in order to establish the innovation system in education. It was a mixed methods research and based on the research objective, it was applied. The research population included specialists, managers and vice-presidents of Iran’s ministry of education, educational innovators, education experts, library documents, hegemony documentary and researches. Sampling methods have been purposeful, random stratified, snowball and document mining. Data was analyzed using statistical and logical analysis according to a mixed model of Clark and Cresol. The main result of this research was identifying the structural, legal and attitude obstacles to innovation support and also strategies and approaches of supporting innovations by presenting the supportive model of educational innovations in the education system.
    Keywords: Educational Innovation, Structural Obstacles, Legal Obstacles, Attitude Obstacles, Conceptual Model of Supporting Educational Innovations
  • Mansour Bayrami*, Touraj Hashemi, Mirmahmood Mirnasab, Leila Kolyaei* Pages 75-90
    Due to the fact that social problem solving incompetency in bullying victimization students is one of the factors that exacerbates the condition for such students, this study aimed at social problem solving training and determining its effectiveness on reducing the bullying victimization of students. It was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The research population included all the first cycle high school female students of Tabriz in the academic year 1395-96 who were selected randomly from among the five educational districts of this city. The research sample consisted of 30 bullying victimization students. They were selected using random multi-stage cluster sampling method and they were assigned into control (15 students) and experimental (15 students) groups. The experimental group was trained in social problem-solving program for 8 sessions.ýTo collect the data, The California Bullying Victimization Scale (CBVS) was used.ý The data was analyzed using SPSS-16 software via ANCOVA method.ý Findings demonstrated a significant positive impact of social problem solving training on reducing the victimization behavior of students (F(1/31,47/32)ý=93.ý74,P
    Keywords: Social Problem Solving Training, Bullying, Bullying Victimization Students
  • Robabe Karimi*, Shahram Modarres Khiyabani* Pages 91-114
    The present study aimed at investigating the use of semantic primes (semantic universals) in the 7th grade junior secondary school English textbook (prospect1). An electronic version of the textbook was prepared and then the type and the frequency of the semantic primes were extracted by NSP software. The results were analyzed through SPSS computer program. Although the semantic primes are the most frequent words in any language, this study indicated that semantic primes (compared to other features) were less frequently used in the above-mentioned textbook. Based on the previous research (Moller et al. , 2005), the language teachers and curriculum designers should use all or most semantic primes in the early syllabus, but only 512 semantic primes were presented in the whole textbook and among semantic primes, «substantives» (244 times) had the highest frequency; moreover, the following semantic primes were less frequently used in the textbook, respectively: «space» with the frequency of, «existence» with the frequency of 7, «possession» with the frequency of, «specification» with the frequency of 7, «life and death» with the frequency of 3, and «relational substantives» with the frequency of 1. «Descriptors,» «intensifiers (augmenter) » and «similarity» were not used at all in the textbook of prospect 1.
    Keywords: Semantic Primes, Semantic Universals, Natural Semantic Meta Language, 7th grade junior secondary school English textbook (Prospect1)
  • Elahe Niazi*, Farzane Micaeli Moni', Ali Isazadegān Pages 115-132
    The purpose of this study was to justify and predict the self-regulation learning based on Bandura social cognitive model. The research sample consisted of 384 1st and 2nd grade senior high school students of Urmia (204 male and 180 female students) who were selected based on multi-stage random sampling method.ý Kerjcie and Morgan chart was used to determine the sample size.ý To evaluate the variables, participants completed the tests of positive and negative affect scales, perception of school climate, self-efficacy questionnaire, outcome expectations, achievement goals and self-regulation learning strategies questionnaire.ýData was analyzed by structural equation modeling.ý The results indicated that the self-regulation learning model is a valid and reliable model for this community.ý The variables (i.e., school climate, outcome expectations and achievement goals) could predict 65% of the self-regulation learning. Path coefficient analysis displayed that academic self-efficiency has the highest impact on self-regulation learning.ý Accordingly, it can be concluded that the self-regulation learning model explicate the social cognitive determinants of students’ self-regulation learning, and we can use it to promote self-regulation learning, learning quality and academic achievement of students at school.ý
    Keywords: Academic Self afficacy, Outcome Expectations, Achievement Goals, Self-regulation Learning
  • Masoome Ghaedrahmati, Leila Bakhtiari*, Vali-O-Llah Farzad Pages 133-145
    In this research, using one of the new research methods, namely, meta-analysis, the results of the Iranian studies on the role of self-efficacy in academic achievement was analyzed. To do so, 34, accomplished researches on the role of self-efficacy in academic achievement were gathered from Iran’s research centers and were chosen for meta-analysis. These researches were chosen for meta-analysis on the basis of research methodology parameters including questions, theories, statistical population, sampling, research method, and validity and reliability of the questionnaires. Statistical analysis was done using comprehensive meta-analysis software. Findings indicated that there is a positive meaningful correlation between the variables of self-efficacy and academic achievement.
    Keywords: Meta-Analysis, Self-Efficacy, Academic Achievement